Sunday, June 20, 2021

Hersenen van blinden herstructureren zich om andere zintuigen te verbeteren

Volgens een nieuwe studie maken de hersenen van blindgeborenen nieuwe verbindingen in afwezigheid van visuele informatie, wat resulteert in verbeterde, compenserende vaardigheden zoals beter horen, ruiken en aanraken en cognitieve functies (zoals geheugen en taal).

Een ander leven

De studie beschrijft voor het eerst de gecombineerde structurele, functionele en anatomische veranderingen in de hersenen van blindgeborenen die niet bij normaal ziende mensen aanwezig zijn. Hoofdonderzoeker Corinna M. Bauer: "We zagen significante veranderingen niet alleen in de occipitale cortex (waar het zicht wordt verwerkt), maar ook in gebieden die betrokken zijn bij het geheugen, taalverwerking en sensomotorische functies"

De wetenschappers onderzochten met MRI multimodale beeldvorming technieken een groep van 12 proefpersonen met vroege blindheid (blind vóór de leeftijd van 3 of blindgeborenen) en vergeleken ze met 16 normale proefpersonen van dezelfde leeftijdscategorie. Op de scans van mensen met vroege blindheid, zagen de onderzoekers structurele en functionele veranderingen in connectiviteit, verbeterde verbindingen en informatie uitwisseling tussen de gebieden van de hersenen die ze niet waarnamen bij de normale groep.

Deze bijzondere verbindingen bij blinden ontstaan doordat de hersenen bij afwezigheid van visuele informatie, zich herstructureren om andere zintuigen te verbeteren.
Verbeterde verbindingen in de hersenen
 
Het menselijk lichaam is een mirakel, uniek ontworpen en gecreëerd. Alle organen en lichaamsprocessen zijn met elkaar verbonden. Als bepaalde organen niet goed functioneren komen andere mechanismen te hulp.



Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache