Onregelmatige werktijden hebben hun prijs |
De conclusie van een onderzoek met 15 experimenten en 718 participanten luidde dat werknemers in ploegendienst die op "niet-standaard" tijden werken, veel meer risico dan anderen lopen om slaapstoornissen te krijgen. En zelfs bij het gebruik van slaapmedicijnen krijgen deze werknemers slechts 24 minuten extra slaap, terwijl ze ook niet eerder en makkelijker in slaap vallen.
Natuurlijke slaaphormonen zoals melatonine zijn het effectiefst. Slaap geneesmiddelen werken echter niet eens beter dan placebo medicijnen bij het in slaap vallen of het verbeteren van de slaap. En soms veroorzaken slaapmiddelen extreme hoofdpijn, misselijkheid en een stijging van de bloeddruk waardoor het probleem alleen maar erger wordt.
Veel mensen in ploegendiensten zouden werkelijk wat aan middelen hebben die hen in staat stellen te slapen of wakker te zijn op de door hen gewenste tijden. Helaas bestaan zulke middelen (vooralsnog) niet. De Big Pharma medicijnen werken helemaal niet of gedeeltelijk voor een tijdje en hebben vele ernstige bijwerkingen, aldus de onderzoekers.
In een andere grootschalige Chinese onderzoek over de gezondheidsrisico's van slechte slaap, werden er 12 studies met in totaal 226.500 participanten die in ploegendiensten werkzaam waren en geen normale slaapcycli hadden, onderzocht. De onderzoekers constateerden dat alle werknemers in ploegendienst 9% meer risico op diabetes type 2 lopen dan werknemers met normale werktijden. Bij mannen verviervoudigd dit risico zelfs tot 37%.
Werknemers lopen risico |
Mannen moeten regelmatig, ononderbroken slapen om voldoende testosteron te produceren.
Omdat de mannelijke hormoonproductie door de interne klok van het lichaam geregeld wordt, is het cruciaal voor mannen om regelmatig, ononderbroken te slapen om een optimale testosteron op peil te houden. Herhaaldelijke onderbrekingen of abnormale slaap cycli, veroorzaakt door ploegendienst, voeding en andere factoren, kan bij een man het risico voor ziekten drastisch verhogen.
Zoals de Chinese studie het aangaf houden lage testosteronspiegel direct verband met diabetes type 2, waaronder insuline resistentie. Onderzoekers geloven dat de verstoringen in de hormoonproductie, door weinig of inconsistente slaap, de metabole factoren die samenhangen met diabetes kan verergeren en hiermee het risico op een slopende ziekte verhoogt.
"Onderzoek heeft aangetoond dat de hoogste testosteron niveaus tijdens de REM-slaap aanwezig zijn. Dit is de diepe, herstellende slaap die meestal laat in de nachtelijke slaapcyclus optreedt. Slaapstoornissen, waaronder onderbroken slaap en slaaptekort verminderen de hoeveelheid REM slaap en leiden vaak tot lage testosteron niveaus. Dit is belangrijk voor mannen en vrouwen.", aldus Michael J. Berus, een slaap expert
Onregelmatige slapers gebruiken meer schadelijke medicijnen |
Andere nadelen van werken in ploegendienst
Een onderzoek in 2011 onder leiding van Laura Manenschijn, van het Erasmus MC Rotterdam, maakte duidelijk dat het werken in ploegendienst een verhoogde BMI en verhoogde cortisol niveaus veroorzaakt. En dit wederom leidt tot obesitas, hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten.
Werknemers in ploegendienst slapen minder goed. En indien werknemers slecht slapen zijn ze tijdens het werk natuurlijk ook minder alert. Hierdoor zijn ze vaker betrokken bij arbeidsongevallen.
Hoewel er ook enkele voordelen zijn van ploegendiensten, zoals meer loon, wegen de voordelen vaak niet op tegen de nadelen zoals de vele gezondheidsproblemen en sociale isolement.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.