Sunday, March 3, 2019

Jongere rokers hebben 8 maal meer kans op een hartaanval

Wereldwijd lijden er miljoenen mensen aan ziekten die door roken worden veroorzaakt. Kanker, hartziekten, beroerten, longziekten, diabetes en de chronische obstructieve longziekte (COPD) zijn de voornaamste gevolgen. Ongeveer een derde van de sterfgevallen door hart- en vaatziekten (HVZ) worden veroorzaakt door tabak. De meest voorkomende vorm van HVZ is  coronaire hartziekte, wat uiteindelijk leidt tot hartaanvallen.

Hartaanvallen komen niet alleen bij ouderen voor

Veel mensen denken dat hartaanvallen alleen bij ouderen voorkomen. Een nieuw observationele studie uit Engeland toont echter aan dat het risico voor hartaanvallen bij jongere rokers meer dan acht keer hoger is. De gegevens van 1727 volwassenen, die een behandeling voor hartaanval ondergingen, werden onderzocht. 48,5% waren huidige rokers, 27% waren voormalige rokers, en een kwart waren niet-rokers. 

Rokers onder de 50 lopen grootste risico



De studie onthulde dat rokers 3 maal meer kans op hartaanvallen hadden dan ex- en niet-rokers. Rokers hadden ook drie keer meer kans op perifere vasculaire aandoeningen dan niet-rokers hebben. Bij vaatziekte, verstoppen vetafzetting de slagaders en stopt de bloedtoevoer naar de benen. Het risico nam met de leeftijd af en niet toe!

De resultaten zijn zeer verrassend. Vooral omdat jongere rokers niet veel andere risicofactoren voor een hartaanval hebben, zoals cholesterol, verhoogde bloeddruk, of diabetes. Ander onderzoek laat dan ook zien dat roken de belangrijkste risicofactor is en dat rokers kwetsbaarder zijn voor arteriële plaque ruptuur.


Roken is de hoofdoorzaak van hartziekten

Samen met ex-rokers, hadden rokers ook twee keer zoveel kans op coronaire hartziekte. Rokers krijgen waarschijnlijk 10-11 jaar eerder een hartaanval dan ex- of niet-rokers. Het hoogste risico werd gevonden bij rokers onder de 50 jaar, die bijna 8,5 keer meer kans op een hartaanval hebben dan niet-rokers en ex-rokers.

Stoppen met roken heeft vele voordelen. Stoppen met roken bespaart u niet allen geld, maar het verbetert ook uw gezondheid !



Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache   

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.