Sunday, April 14, 2019

Vroeg piekende atleten sterven eerder

Uit onderzoek van het Center for Healthy Ageing aan de Universiteit van Kopenhagen en de Nederlandse Leyden Academy on Vitality and Ageing blijkt dat atleten die op jonge leeftijd een buitengewoon hoge fysieke prestatiesniveau bereiken eerder sterven dan atleten die later pieken.

Extreme inspanningen in de jeugd verkorten het leven

Wetenschappers onderzochten hoe top-prestaties de levensverwachting van atleten beïnvloeden. Meer dan 1.000 atleten die, tussen 1896 en 1936, aan de Olympische Spelen deelnamen werden onderzocht. Het is de eerste keer dat onderzoekers een ​​verband tussen fysieke prestaties en levensduur bij mensen aantonen.

Vroege top-prestaties komen tegen een prijs

Atleten worden wel eens ziek, hebben ongevallen en sterven soms zelfs tijdens trainingen of wedstrijden. In aanvulling op deze directe consequenties, zijn er dus ook negatieve gevolgen op lange termijn. Op jonge leeftijd top-prestaties leveren, vermindert het aantal jaren die atleten nog te leven hebben. De studie toont aan dat atleten die op jonge leeftijd pieken, een 17% verhoogde sterftecijfer hebben, in vergelijking met sporters die later pieken. De beste mannelijke atleten die op een vroege leeftijd piekten, leefden vijf jaar korter dan atleten die later in het leven piekten en geen top-prestaties leverden.

Het verschil in levensverwachting is niet direct een prijs voor intensieve trainingen en hevige concurrentie, maar heeft betrekking op de onderliggende biologische mechanismen voor topprestaties op jonge leeftijd. Deze atleten verouderen ook sneller. De groei en geslachtshormonen spelen een beslissende rol.

Met plezier sporten is gezonder

Gematigd trainen is gezond

"De resultaten van de studie bevatten ook een algemenere boodschap aan het publiek: Sporten is gezond, vooral als het langzaam en continu is. Dat lijkt de meest succesvolle strategie voor een lang en gezond leven te zijn. Neem de tijd, maar ga door, en vergeet niet dat het nooit te laat is om te beginnen ", zegt  prof. Rudi Westendorp.

Zie ook: Hoe word je een topsporter?



Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache   

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.