zondag 15 december 2019

Zwaar tillen en ploegendiensten slecht voor de vruchtbaarheid van vrouwen


Vrouwen met fysiek veeleisende werk zijn minder vruchtbaar, aldus een observationele studie van Harvard T.H. Chan School of Public Health. Werkschema's buiten de normale werktijden verminderen de kans op zwangerschap ook.

"Vrouwen moeten beseffen dat zwaar werk en werk buiten de reguliere tijden negatieve gevolgen voor hun vruchtbaarheid kunnen hebben", zegt Mínguez-Alarcón de hoofdauteur van het onderzoek.

Vrouwelijke lichaam heeft moeite met zwaar werk

 

Werk en vruchtbaarheid473 vrouwen werden ondervraagd over de fysieke eisen van hun werk en de werktijden. 40% van de vrouwen tilde regelmatig zware voorwerpen. 25% had matig tot zeer fysiek werk en 90% had normale werktijden.

De onderzoekers analyseerden associaties tussen deze factoren en biomarkers van ovariële reserve en de ovariële respons. Ovariële reserve is de resterende hoeveelheid eieren en het niveau van follikel stimulerend hormoon (FSH) dat stijgt als een vrouw ouder wordt en een afnemende vruchtbaarheid vertegenwoordigt. Bevindingen toonden dat het regelmatig tillen van zware voorwerpen geen effect op FSH-niveaus hadden. Vrouwen met fysiek veeleisende banen hadden echter een lagere reserve van eieren. Er werden ook vragen gesteld over de fysieke en sedentaire activiteiten in de vrije tijd van de vrouwen.

Vrouwen in ploegendiensten hadden minder rijpe eicellen. En vrouwen met ploegendiensten in de avond en nachts hadden zelfs nog minder rijpe eieren. De onderzoekers wijzen erop dat avond- en nachtdiensten, de interne biologische klok verstoren en het aantal rijpe eieren verminderen. Verminderde vruchtbaarheid was bijzonder groot bij zwaarlijvige vrouwen met zwaar werk.

Nacht ploegendiensten zijn ongezond

Collega-onderzoeker Audrey Gaskins "Onze studie is de eerste die aantoont dat het zware tilwerk en ploegendiensten in de avond en nacht, in plaats van een snellere veroudering van de eierstokken,  de eiproductie en kwaliteit nadelig kunnen beïnvloeden."

Zie ook : Ploegendiensten leiden tot diabetes, verstoorde slaapcycli en bijwerkingen van slaapmiddelenGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.