zaterdag 4 oktober 2014

Drinkende vrouwen hebben meer leveraandoeningen dan mannen

Het is een misvatting dat alleen alcoholisten ernstige leverziektes krijgen. Dat is niet waar. Ongeveer 20 tot 30 procent van de bevolking heeft een genetische aanleg tot cirrose van de lever. Het is daarom belangrijk te weten of er iemand in de familie cirrose heeft gehad.

Vrouwen zijn echter gevoeliger voor de schadelijke effecten van alcohol dan mannen omdat ze over het algemeen kleiner van gestalte zijn en minder lichaamsvocht dan mannen hebben. Vooral vrouwen die een genetische aanleg tot leverziekte hebben dienen geen of zeer weinig alcohol te drinken.

Links: een gezonde lever.               Rechts: lever met cirrose.

Een drank voor een vrouw heeft ongeveer tweemaal het effect als voor dezelfde hoeveelheid geconsumeerd door een man. Een drankje per dag kan dan te veel zijn voor een vrouw met een genetische predispositie tot cirrose van de lever.

De lever slaat energie en voedingsstoffen op en produceert eiwitten en enzymen die nodig zijn voor een optimale gezondheid. Het beschermt het lichaam tegen ziekte en verwijdert giftige stoffen zoals alcohol.

Wanneer vrouwen evenveel drinken wordt het minder verspreid en is de concentratie hoger. Ze hebben ook een lagere activiteit van het metaboliserende enzym ADH (alcohol dehydrogenase), in de maag.

ADH helpt bij het omzetten van alcohol tot aceetaldehyde, dat uiteindelijk wordt omgezet in kooldioxide en water. Hierdoor komt een grotere hoeveelheid alcohol in het bloed terecht. Dit kan dan bij gevoelige personen leiden tot cirrose van de lever, een ziekte die gewoonlijk onzichtbaar is totdat de schade aan het lever leverschade te omvangrijk is.

Meer over de bevindingen van deze vooraanstaande hepatoloog Monsour, leest u hier.
Alcohol heeft overigens ook andere risico's.

http://www.tuurlijkgezond.com/     

Naschrift MMS Winkel: Zie ook eerdere artikelen:
- Drinkende tienermeisjes krijgen vaker kanker
- Roken + drinken versnelt mentaal verval

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.