zondag 26 april 2015

Spirituele mensen slimmer

Er zijn talloze manieren van spiritualiteit/mediteren, maar de gevolgen blijven in principe hetzelfde: meer rust, minder stress, betere concentratie en een groter zelfbewustzijn.

Australische en Noorse wetenschappers hebben vastgesteld dat spiritualiteit meer is dan alleen meer rust en minder stress. Ze hebben ontdekt dat onze hersenen tijdens de meditatie meer gedachten en gevoelens verwerken dan wanneer u zich gewoon ontspant. 

Maar welke techniek leent zich hiervoor het best? De onderzoekers van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie, de Universiteit van Oslo en de Universiteit van Sydney onderzochten 2 verschillende soorten van spiritualiteit. Bij één type concentreert de mediterende persoon zijn aandacht op specifieke gedachten en onderdrukt daarmee andere gedachten. Het andere type kan worden bestempeld als richtingsloos waarbij de geest mag dwalen waar hij wil.

Links: Hersenen bij concentratieve meditatie en rechts bij richtingsloze spiritualiteit 

Tijdens het onderzoek werden er MRI scans uitgevoerd. De resultaten waren verrassend. Bij de vrije richtingsloze "spiritualiteit" waren de hersenen beduidend actiever dan tijdens rust. Er werden meer gedachten en gevoelens verwerkt. Bij concentratieve meditatie echter was de activiteit gelijk aan de rust stand.

"De studie geeft aan dat richtingsloze meditatie meer ruimte biedt om herinneringen en emoties te verwerken dan tijdens geconcentreerde meditatie ", aldus Svend Davanger, een van de onderzoekers van de Universiteit van Oslo.

Ook goed voor creativiteit

Ook een eerdere Nederlands onderzoek onder leiding van Lorenza Colzato wees er op dat spiritualiteit de creatieve hersenfuncties verbetert. Het heeft een langdurige invloed op de menselijke cognitie, met inbegrip van hoe we denken en hoe we gebeurtenissen ervaren.

De studie onderzocht de invloeden van verschillende soorten meditatieve technieken op de twee belangrijkste ingrediënten van creativiteit: divergente en convergente denkstijlen.

Dr Lorenza Colzato

Divergent denken maakt het mogelijk veel nieuwe ideeën te genereren. Convergent denken, daarentegen, is een proces waarbij een mogelijke oplossing voor een bepaald probleem wordt gegenereerd.
 
Net als bij Noors-Australisch onderzoek werden er 2 soortgelijke meditatie technieken gebruikt. De vrije richtingsloze spiritualiteit waarbij het individu ontvankelijk is voor alle gedachten en ervaren sensaties zonder de aandacht te richten op een bepaalde concept of object. (Hier open monitoring genoemd) en de geconcentreerde versie waarbij het individu de aandacht richt op een bepaalde gedachte of object (Hier focused attention genoemd)


 

De bevindingen tonen aan dat niet alle vormen van spiritualiteit hetzelfde effect hebben op creativiteit. Na open monitoring presteerden de deelnemers beter in divergent denken en genereerden meer nieuwe ideeën dan voorheen. Ze waren dus creatiever. Deelnemers aan focused attention presteerden echter niet beter, ook niet bij het convergent denken om een probleem op te lossen.

Een goede geest maakt ook gezond

Spiritualiteit is overigens ook gezond. Het vermindert stress, depressie en pijn. Blije mensen zijn overigens gezonder. En spiritualiteit maakt ook blijer dankzij meer compassie, relativerend vermogen en dankbaarheid.

Dankbaarheid heeft overigens meer voordelen: 
     - Sterker immuunsysteem en een lagere bloeddruk
     - Hogere niveaus van positieve emoties
     - Meer vreugde, optimisme en geluk
     - Meer vrijgevigheid en compassie
     - Bescherming tegen eenzaamheid en isolatie

http://www.tuurlijkgezond.com/  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.