Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache
Iedereen verzuurd en daar ontkomen we bijna niet aan,
vooral door onze westerse leefcultuur krijgen we veel te veel verzurende stoffen
binnen en dit zorgt mede voor verzuring van het lichaam. Ook tijdens de
stofwisseling worden er zure eindproducten gemaakt, kleine schommelingen in de
pH-waarde zorgen voor veranderingen van het metabolisme in de lichaamscellen en
dit resulteert weer in niet gewenste storingen. Een gezonde darmflora wordt als
een van de belangrijkste factoren gezien om het lichaam te ondersteunen de
pH-waarde op peil te houden. Kwaadaardige bacteriën en schimmels deponeren hun
zure afvalstoffen in het lichaam en veroorzaken zo een verzuring van het
lichaam.
Optimale pH waarde
In elk gedeelte van je lichaam is de
zuurgraad verschillend, sommige organen werken beter in een hogere of lagere
zuurgraad. Artsen en specialisten meten soms de zuurgraad van een patiënt, het
ligt er natuurlijk aan welke klachten de patiënt heeft, maar over het algemeen
doet men een meting van het speeksel, de urine of het bloed. Dit omdat die
praktisch het makkelijkst af te nemen zijn.
Optimale pH-waarde :
Speeksel 6,00 – 7,50
Maag 1,35 – 3,50
Urine
4,50 – 8,40
Bloed
7,34 – 7,45 (ideaal = 7,41)
Dunne darm 6,50 –
7,50
Dikke darm 5,60 – 6,90
Verzuring lichaam, enkele oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken die verzuring veroorzaken. Een
aantal hebben te maken met het eet en drink gedrag: slechte voeding, alcohol- en
suikergebruik, slechte eetgewoonten. Andere hebben meer met onze (slechte)
gewoontes te maken: weinig beweging, roken, crash diëten, overmatige
sportactiviteiten. Maar er zijn ook oorzaken waar u niet veel aan kunt doen
zoals: veroudering, stressbelasting, milieu invloeden, verminderde functie van
de lever, de nieren of de longen.
Drie methoden van het lichaam voor
zuurgraad regulatie
Het lichaam heeft drie manieren om de zuurgraad op
het juiste niveau te houden. De eerste is bufferen. Deze buffers zijn stoffen
die worden opgeslagen in het bloed. Bicarbonaat is hier een voorbeeld van. De
tweede manier is uitscheiding van zuren door middel van de nieren. Deze
verwijderen het van de zuren door middel van ammonia. De derde methode is via de
ademhaling door middel van meer uitstoot van koolzuur. Koolzuur is een
bijproduct van de zuurstofvorming in cellen. Door sneller en dieper te ademen
wordt er meer koolzuur afgevoerd uit het lichaam.
Gevolgen
verzuurd lichaam
Eiwitten gaan klonteren in een zure vloeistof.
Omdat het bloed veel eiwitten bevat doet het lichaam er alles aan om de pH van
het bloed, met o.a. mineralen, op peil te houden. Bevat voeding te weinig
mineralen en vitamines dan worden deze onttrokken aan de zgn. basendepots
(haarbodem, tanden, botten en weefsels).Gevolg: breekbare botten, slecht haar en
nagels die heel snel breken.
Het ontstaan van nierstenen is
gekoppeld aan een verzuurd lichaam. Door de zure urine komt er
gekristalliseerd urinezuur en calcium in de urinewegen. Als dit maar lang genoeg
voortduurt zullen de kristallen steeds meer groeien, vanaf niergruis, tot het
moment dat u begint te voelen dat er een niersteen in uw lijf aanwezig is.
In de lichaamsweefsels vinden soortgelijke processen plaats.
Gekristalliseerde zouten gaan zich in de weefsels nestelen, waardoor een
verharding van deze weefsels plaats gaat vinden. Een bekend verschijnsel bij
oudere mensen.
Ook het immuunsysteem merkt de gevolgen van verzuring. Het
lichaam is op dat moment slechter beschermd tegen ontstekingen omdat het
immuunsysteem minder efficiënt werkt.
En dan de spijsvertering. Deze
werkt alleen maar optimaal als de zuurgraad goed is. Bij een slechte balans
hierin gaat de spijsvertering achteruit met alle gevolgen van dien.
|
Gezond eten voorkomt ziektes |
Bij een verzuurd lichaam krijgt u sommige van de
hieronder genoemde symptomen/klachten:
Gevolgen/symptomen in het beginstadium zijn o.a.
cariës,
huidklachten, vermoeidheid, migraine, haaruitval, infecties, slaapstoornissen,
obstipatie, beslagen tong, libidoverlies, depressie, spierkrampen, allergieën.
Indien er nog meer mineralen/stoffen aan het lichaam onttrokken worden
ontstaan l
ater ernstigere ziektes: maagzweer, jicht, hartinfarct, reuma,
beroerte, diabetes.
Een ander probleem wat hier mee samenhangt is
het feit dat er afvalstoffen gevormd worden als er mineralen uit lichaamsweefsel
gehaald wordt. Deze zogenaamde ‘slakken’ blijven in de weefsels achter totdat er
genoeg nieuwe mineralen en water in het lichaam is om deze af te kunnen voeren.
Als dit te lang duurt, zullen de slakken de celstofwisseling in de weefsels
gaan hinderen, met hele ernstige gevolgen. Een vicieuze cirkel waarbij het
lichaam steeds zuurder wordt en uiteindelijk zal sterven.
De Traditionele
Chinese Geneeskunde (
Traditional
Chinese
Medicine) zegt niet voor niets sinds duizenden jaren het
volgende: "Wat de nieren en blaas niet kunnen uitscheiden, dat moet de darm
uitscheiden. Wat deze echter niet kunnen uitscheiden, dat moeten de longen doen.
Als alle tezamen niet genoeg giftstoffen kunnen uitscheiden, dan moet de huid
inspringen. En als tenslotte de huid niet meer kan uitscheiden, leidt dat tot de
dood"
Verzuring tijdens het ouder worden
Door een
verkeerd voedingspatroon kan het lichaam dus ernstig verzuren. Dit is niet aan
leeftijd gebonden en kan dus jong en oud treffen. Aan de andere kant verzuurt
het lichaam sowieso tijdens het ouder worden. Veel lichamelijke ongemakken die
we nu voor lief nemen omdat we ouder worden, zijn het directe gevolg van de
verzuring van het ouder wordende lichaam. Hoe werkt dat dan?
Tijdens het
ouder worden, worden de weefsels in het lichaam harder. Dit vindt plaats onder
invloed van zure zouten die neerslaan in de weefsels. Door deze verharding wordt
uw lichaam dus stijver, iets waar iedere oudere mee te maken krijgt, of gaat
krijgen.
Ook krijgt de oudere steeds meer te maken met slechter
functionerende lichaamsprocessen door de verzuring. Om deze lichaamsprocessen
optimaal te laten verlopen is het lichaam afhankelijk van veel soorten enzymen.
En deze enzymen kunnen alléén maar goed functioneren in een bepaalde
zuurgraad.
Wordt het lichaam zuurder, dan beginnen de enzymen in de
problemen te komen waardoor het lichaam minder gaat functioneren. Dit kan
resulteren in verschillende kleine en grote ongemakken.
Iets wat we vaak
voor lief nemen, omdat het bij het ouder worden hoort. Maar u kunt hier wel
degelijk een bepaalde invloed op uitoefenen.
Verzuring
voorkomen en bestrijden
Bewerkt voedsel zit vol met schadelijke ingrediënten zoals kunstmatige
suikers (glucosesiroop, aspartaam) en transvetten, en is een van de redenen
waarom meer mensen een verzuurd lichaam hebben.
Het is dus belangrijk om gezond en alkalisch te eten. Vitaminen en mineralen
zijn onmisbaar. Een overschot aan zuren levert moeilijkheden op, omdat zij
alleen door (alkalische) basen onschadelijk kunnen worden gemaakt. Te veel basen
veroorzaken geen problemen, omdat zij zich binden aan het koolzuur wat wij
uitademen.
De juiste verhouding zuurvormende voeding en alkalische
voeding is 25%-75%. Dus 25% zuurvormende voeding, en 75 Alkalische voeding, dus
base-vormend. Helaas is in de meeste gevallen het omgekeerde waar, waardoor de
balans in uw lichaam helemaal zoek is, met alle gevolgen van dien.
|
Daarom is het cruciaal om dit te
compenseren door veel alkalisch water te drinken.
De
AlkapHi ph druppels zijn niet alleen goedkoop, maar het
flesje is ook zo klein dat u het altijd bij zich kunt hebben
om het water te alkaliseren. Ideaal voor vakantie, werk,
uitstapjes etc.
|