Sunday, August 21, 2016

Junk food maakt dik & dom

De kwantiteit en vooral de kwaliteit van ons voedsel beïnvloedt verschillende facetten van ons leven. Er wordt dan ook veel onderzoek naar de gevolgen van voedsel op onze mentale en fysieke gezondheid verricht. Onderzoekers uit Australië onderzochten de voedingsgewoonten van jonge tieners, als onderdeel van een grote studie. Ze concludeerden dat degenen die veel frisdrank, gefrituurd voedsel en andere bewerkte voeding consumeren mentaal slechter presteren. Junk food maakt dus niet alleen dikker maar ook dom.

De onderzoekers van de University of Western Australia onderzochten meer dan 600 kinderen die deelnamen aan de grotere West-Australische Zwangerschap Studie. Elke deelnemer van 14, werd gevraagd om een ​​vragenlijst in te vullen over hun eetgewoontes. Drie jaar later kregen de deelnemers een test met cognitieve taken. De test resultaten van de  kinderen werden met elkaar vergeleken.

Slechte voeding kan uw intelligentie langdurig schaden

De onderzoekers constateerden het volgende: Kinderen met een hogere consumptie van fast food, bewerkt vlees, frisdranken en andere geraffineerde en met suiker beladen voedsel, hadden een verminderde psychomotorische functie, een verminderde reactietijd en meer problemen zich visueel te concentreren. Junk food eters hadden, in vergelijking met kinderen die meer fruit en groene bladgroenten aten, ook moeite met het leren en het herinneren.

Meer micronutriënten betekent gezondere hersenen

Junk food mist de essentiële micronutriënten en sporenelementen die in whole foods (organische voedsel in natuurlijke, levende toestand en omvat fruit, groenten. graansoorten en eetbare zaden) wel aanwezig zijn. Dit tekort aan voedingsstoffen veroorzaakt hoogstwaarschijnlijk de cognitieve problemen, aldus Dr. Anett Nyaradi.

Groene bladgroenten bijvoorbeeld zitten vol met vitaminen zoals foliumzuur, die de cognitieve ontwikkeling stimuleren. Whole foods hebben ook een evenwichtiger verhouding van omega-3 en omega-6 vetzuren, wat uiterst belangrijk is voor de hersenontwikkeling. Junk food bevat gewoonlijk grote hoeveelheden omega-6 en zeer weinig omega-3.

Stofwisselingsrouten werken het beste bij een gebalanceerde 1:1 verhouding van omega-3 en omega-6-vetzuren. Maar bij het westerse dieet kan deze verhouding soms 01:20 of 01:25 zijn.

Ook snacks en frisdranken maken dommer

Goede voeding tijdens de pubertijd is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van gezonde hersenen. Kinderen moeten veel voedingsmiddelen en oliën consumeren die veel omega-3 vetzuren bevatten. Daarbij kunt u denken aan krill olie, geweid vlees en gras fed boter (van koeien die alleen gras hebben gegeten), levertraan, skate levertraan, boterolie, hennepolie en hennep en chia zaden. Daarentegen kunt u gebakken aardappelen, chips en rood vlees beter vermijden.

Jong geleerd, oud gedaan

Ongezond eten is slecht voor uw hersenen. Daarnaast veroorzaakt het ook andere ziekten waaronder obesitas. Gezond eten is vooral voor kinderen zeer belangrijk. Helaas zijn kinderen vaak onder invloed van vrienden, populaire maar ongezonde eetgewoontes en misleidende reclame. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat de hersenen van dikke kinderen bijzonder ontvankelijk zijn voor (ongezonde) voedsel reclame. Junk food fabrikanten maken hier gretig misbruik van. Voedsel reclame stimuleert onevenredig, de hersenen van dikke tieners met inbegrip van hersenregio's die plezier, smaak en de mond controleren. Hierdoor worden ongezonde eetgewoontes gestimuleerd en wordt het voor de kinderen moeilijker later af te vallen. Hoe eerder men dus begint met gezond eten des te gezonder en slimmer men later wordt.

Gezonde snacks zorgen ook voor goede eetgewoontes bij kinderen

Bovendien is ongezond voedsel, zoals frisdranken en snacks, verslavend. Als men eenmaal ermee begint wordt het dus moeilijker over te schakelen naar gezonde voeding. Daarom is het belangrijk kinderen van jongst af aan gezond te voeden en hun gezonde eetgewoontes aan te brengen. Voorkomen is niet alleen beter, maar ook veel gemakkelijker dan genezen.



Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache   

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.