Koolhydraten worden niet efficiënt in het lichaam verbrand en maken u slechts na een paar uur nog hongeriger. Alcohol is een koolhydraat. Het lichaam metaboliseert het tot suiker en het verhoogt het risico op een hoge bloedsuikerspiegel en insulineresistentie. Omdat het geen echte voedingswaarde heeft, kan alcohol ook worden gecategoriseerd als lege calorieën. Deze lege calorieën dragen ook bij tot een toenemende obesitas probleem in de wereld.
Risico op kanker stijgt met alcoholgebruik
Een recente studie concludeert nu dat alcohol verschillende kankersoorten veroorzaakt. De onderzoekers vonden sterk bewijs dat alcohol routinematig verbonden was met kanker in het rectum, de lever, dikke darm, slokdarm, orofarynx, het strottenhoofd en, bij vrouwen, de borsten.
Er zijn vele soorten alcoholische dranken |
De epidemiologische studie suggereert dat alcohol heeft bijgedragen aan kanker in maximaal 5,8 procent van alle kanker sterfgevallen wereldwijd. Het onderzoek identificeerde niet de biologische causale verband tussen alcohol en kanker, maar concludeerde het volgende: "Bevestiging van specifieke biologische mechanismen waardoor alcohol de incidentie van elk type kanker verhoogt is niet nodig om te concluderen dat alcohol een oorzaak is."
Het percentage van de sterfgevallen in de wereld, in verband met alcohol en kanker steeg met 62 procent in de afgelopen 12 jaar, een stijging van 3,6 procent in 2003 naar 5,8 procent in 2015. Deze toename kan het gevolg zijn van andere factoren zoals slechte voedingskeuzes, gebrek aan lichaamsbeweging en een slechte slaap.
De onderzoekers onderzochten een grote hoeveelheid epidemiologische gegevens waaruit het verband tussen alcohol en kanker bleek.
Een andere studie constateerde dat zelfs gematigd drinken kanker veroorzaakt. Roken in combinatie met alcohol zorgt voor een verhoogde kankerrisico. De onderzoekers bekeken de gegevens van 136.000 mannen en vrouwen over een periode van 30 jaar en vonden dat rokers en ex-rokers meer alcohol gerelateerde kanker hadden dan degenen die nooit hadden gerookt.
Hormoonverstoringen
Alcohol verhoogt de oestrogeen niveaus. Oestrogeen is een vrouwelijke geslachtshormoon en beinvloedt dus ook de hormoonsamenstelling bij mannen. Chronisch gebruik van alcohol wordt geassocieerd met testesinsufficiëntie en mannelijke onvruchtbaarheid. Vrouwelijke symptomen bij mannen suggereren dat alcohol ook biologisch actieve fyto-oestrogenen kan bevatten.
Kankercel |
Verhoogde oestrogeen niveaus duiden ook op een snellere celgroei, belangrijk in de ontwikkeling en progressie van prostaatkanker en borstkankervormen. Elk van deze effecten zijn waargenomen bij mensen die "slechts" gematigd drinken. Dit betekent dat het drinken van slechts lichte tot matige hoeveelheden alcohol het kankerrisico niet vermindert.
Alcohol & DNA
Een reden waarom alcohol tot kanker leidt is het effect van acetaldehyde op het DNA. Aceetaldehyde is een metaboliet van alcohol. Aceetaldehyde kan het DNA beschadigen en voorkomen dat het lichaam de schade herstelt. Deze metaboliet is nauwer verbonden met kanker in de mond, het strottenhoofd, keelholte, slokdarm en lever.
Meestal wordt alcohol afgebroken in de lever, waar aceetaldehyde wordt gevormd. Deze chemische stof zorgt ervoor dat levercellen sneller te groeien, soms genetisch gemuteerd. Dit proces kan leverkanker veroorzaken. Alcohol kan ook worden afgebroken door de bacteriën in de mond en darmen. Dit verhoogt de hoeveelheid aceetaldehyde in de mond, de keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. Dit verhoogt cellulaire DNA schade en verhoogt het risico op mondkanker.
Schadelijker voor vrouwen |
Andere bronnen van acetaldehyde zijn onder meer tabak en smaakstoffen in voedsel. Alcohol is geïdentificeerd als een belangrijke directe bron. Onderzoekers pleiten derhalve voor maatregelen voor de volksgezondheid om het aceetaldehyde gehalte in alcohol te verlagen om kanker te bestrijden.
Suiker is een sleutelfactor
Alcohol is een koolhydraatrijk voedsel dat uw risico op kanker kan verdubbelen door zowel de blootstelling aan acetaldehyde te verhogen als het obesitas risico te verhogen. Bovendien wordt er in de gezondheidszorg veel geld uitgegeven aan ziekten die rechtstreeks verband houden met de overconsumptie van suiker.
Zowel suiker metabolisme als kankercellen gedijen in een anaërobe omgeving. In feite zijn veel kankers, zonder suiker, niet in staat metabolisch genoeg energie te produceren om te overleven. Wanneer u uw netto koolhydraten (totale koolhydraten minus vezel) vermindert, verhongert u effectief de kankercellen.
Verbeter uw gezondheid |
Echter, een blikje bier heeft al 13 gram koolhydraten, een 150 ml glas wijn heeft 4 gram en een 150 ml cocktail heeft 10 gram koolhydraten. Dus slechts één glas alcohol per dag kan uw inname van koolhydraten op een niet-nutritionele wijze aanzienlijk verhogen en bijdragen tot zwaarlijvigheid, insulineresistentie en kanker.
Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache