Sunday, May 1, 2016

Waar zitten er veel pesticiden in?

Pesticiden worden op groente & fruit gespoten om insecten te doden. Pesticiden zijn echter helaas niet alleen schadelijk voor insecten maar ook voor mensen.
Bestrijdingsmiddelen veroorzaken bij direct contact huidziekten en vergiftigingssymptomen. En bij consumptie leidt het tot kanker, genetische schade, misvormingen en afwijkingen bij pasgeborenen, Alzheimer, dementie, neurologische aandoeningen (zoals Parkinson), celdood, en ADHD. Bovendien veroorzaakt het vruchtbaarheidsproblemen bij mannen. 

Dus zorgvuldig wassen voor het eten, en het liefst biologisch eten. Gelukkig eten steeds meer mensen gezonder. Dit dwingt de markt ook over te stappen op gezondere producten. Het zijn overigens vooral de boeren zelf die het meeste risico lopen door pesticiden die ze op groente en fruit sproeien. Door geen pesticiden te gebruiken worden ze niet alleen zelf gezonder maar helpen ze ook nog eens de rest van bevolking.

Hoe meer, des te slechter

Biologisch is gezonder, maar het is nog steeds iets duurder. Indien u niet veel geld heeft kan het nuttig zijn om te weten welke gewassen veel en welke weinig pesticiden bevatten. Dan weet u wat u in ieder geval organisch moet kopen en kunt u ook de conventionele groente en fruit kopen die weinig pesticiden bevatten.

De Environmental Working Group onderzoekt jaarlijks de hoeveelheid pesticiden op groente en fruit in Amerika. Hieronder de top 10 meest bespoten gewassen:
 1 Aardbeien
 2 Appels
 3 Nectarines
 4 Perziken
 5 Selderij
 6 Druiven
 7 Kersen
 8 Spinazie
 9 Tomaten
10 Paprika

Hieronder de minst giftige soorten:
 1 Avocado's
 2 Maïs
 3 Ananas
 4 Kool
 5 Erwten
 6 Uien
 7 Asperge
 8 Mango's
 9 Papaja
10 Kiwi

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tussen juli 2013 en juni 2015 onder 8.400 partijen groenten en fruit onderzocht. Ongeveer 97% van het fruit en groenten in Nederlandse winkels voldoet aan de wettelijke eisen voor wat betreft de toegestane aanwezigheid van resten van bestrijdingsmiddelen, aldus het rapport. De NVWA is echter niet onafhankelijk en heeft er belang bij de zaken goed voor te stellen. Bovendien betekent het voldoen aan wettelijke vereisten nog niet dat het ongevaarlijk is.

Ogenschijnlijk gezonde voeding kan toch schadelijk zijn

Tips:

 

- Probeer organisch te eten.
- Onderzoek of de groente en fruit die u wilt kopen residuen bevat.
- Het beste is natuurlijk om zelf groente/fruit kweken. Dan bent u ook minder afhankelijk en weet u zeker wat u eet.
- Wees voorzichtig bij geïmporteerde goederen. De meeste overschrijdingen werden gevonden op producten van buiten de Europese Unie, zoals Zuidoost-Azië, Dominicaanse Republiek, Suriname, Colombia en Egypte, aldus de NVWA.
- Koop seizoensgebonden en regionale producten. Groenten en fruit, die rustig kan rijpen bevatten minder pesticiden. Voedingsmiddelen die lang bewaard en vervoerd worden bevatten meer schadelijke stoffen.
- Was niet biologische groente en fruit een paar seconden onder lopende water. Maar was het, afhankelijk van de groente of fruit, niet te lang, zodat het water de vitaminen en mineralen niet wegspoelt. Appelen en peren moeten niet geschild worden om te voorkomen dat waardevolle ingrediënten verloren gaan.
- Was, na het schillen van citrusvruchten, bananen en mango's uw handen voordat u het fruit eet. Anders, kunt u residuen van bestrijdingsmiddelen op het vruchtvlees overbrengen. U kunt het ook wassen en wrijven , voor het schillen. Hiermee voorkomt u ook dat de residuen van bestrijdingsmiddelen op de huid terechtkomen.
- De markering van "onbehandeld" (bijvoorbeeld bij citrusvruchten) betekent gewoon dat na de oogst er geen fungiciden zijn gebruikt. Heeft u schillen van bijvoorbeeld citroenen of sinaasappelen nodig, koop dan biologisch.
- Snij ongeschilde bananen niet met een mes in stukjes , anders residuen kunnen residuen worden overgedragen .
- Verwijder de buitenste bladeren bij salade.



Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache   

Sunday, April 24, 2016

Vasten kan u helpen langer te leven

De aard en de kwaliteit van het voedsel beïnvloedt uw gewicht. Eten heeft een effect op de stofwisseling, de productie van insuline, leptine vrijgave en een groot aantal andere hormonale en chemische evenwichten.

Wetenschappers onderzochten ook hoe het vasten de cellulaire en mitochondriale functies, en onze levensduur beïnvloedt. Ze constateerden dat cellen op vasten op vrijwel dezelfde reageren als bij lichamelijke oefeningen. Met andere woorden, onder druk - of het dankzij lichamelijke inspanningen of vasten is - treden er op cellulair niveau veranderingen op die u langer laten leven.

Vasten voor verandering

Om te beginnen, het lichaam begint vet in plaats van glucose te gebruiken als primaire brandstof. Aangezien vet een efficiënte vetverbrander is, heeft  het naast  gewichtsverlies ook andere gezondheidsvoordelen.

Voordelen efficiënte vetverbranding

Vet is een veel schonere brandstof dan koolhydraten en genereert veel minder vrije radicalen. Glucose is een "vuile" brandstof omdat het veel meer reactive oxygen species (ROS) genereert dan vet. Maar om vet te verbranden, moeten uw cellen gezond en normaal zijn. Kankercellen bijvoorbeeld kunnen geen vet verbranden, en dit is ook een reden waarom een ​​gezonde hoog vet dieet een effectieve anti-kanker strategie is.

Mitochondriale dysfunctie staat aan de basis van vrijwel alle ziekten. En voeding - niet alleen wat u eet, maar ook wanneer en hoe vaak - is van cruciaal belang.

U kunt uw mitochondriale functies verbeteren door:
- het eten van echt voedsel;
- tenminste 3 uur voor het slapengaan niet eten; 
- vasten (intermitterend).



Wat gebeurt er als u vast?


Vasten is een biologische stressor met een aantal geweldige gezondheidsvoordelen zoals het normaliseren van uw insuline en leptine gevoeligheid, de regeneratie van stamcellen, het bevorderen van de menselijk groeihormoon (HGH) productie, het verminderen van oxidatieve stress en het risico op hartziekten en het verlagen van triglyceriden.

Tijdens de 14-16 uur dat u niet eet, verbrandt uw lichaam bijna al uw koolhydraten (glycogeen) in uw spieren en lever. Zodra deze glycogeenvoorraden zijn uitgeput, wendt het lichaam zich voor energie tot de vetreserves. Intermitterende vasten leert het lichaam efficiënter vet te verbranden.

Vasten regenereert uw gehele immuunsysteem

Vasten is niet alleen nuttig voor de stamcellen maar ook voor uw gehele immuunsysteem. In een volwassene, worden de ongedifferentieerde stamcellen in de weefsels en organen, door het lichaam gebruikt, om zichzelf te vernieuwen. De primaire rol van deze cellen is om de weefsels te onderhouden en te repareren.

Een ander effect van het vasten is autofagie. Wanneer deze vitale proces optreedt in de mitochondriën wordt het mitofagie genoemd. Uw lichaam begint in een ordelijke patroon zichzelf te eten om schadelijke/beschadigde delen uit uw lichaam te verwijderen.

Dit klinkt niet prettig maar dit proces is ontworpen om uw lichaam gezond en schoon te houden. Het is een aangeboren recyclingprogramma voor ons lichaam. Dankzij autofagie is ons lichaam efficiënter en kan het zich ontdoen van defecte onderdelen en worden kankergezwellen en metabole stoornissen zoals obesitas en diabetes bestreden.

Vasten is goed voor uw hart

Mitofagie gebeurt op cellulair niveau waar de vliezen breken en uw lichaam recycleert wat gezond is en de rest gebruikt voor energie, of om nieuwe onderdelen te maken. Dit proces kan ook een rol spelen bij het regelen van de hoeveelheid van ontstekingen in het lichaam.


Drie manieren om mitofagie en celregeneratie te stimuleren

A. Lichamelijke inspanning. Zet het lichaam onder druk. Het breekt spieren af en helpt uw lichaam om nieuw weefsel te bouwen.

B. Een zeer effectieve manier om mitofagie te stimuleren is vasten. Sommige studies suggereren zelfs dat (intermitterend) vasten de cognitieve functie en de hersenstructuur kan verbeteren en u helpt gemakkelijker te leren.

C. Nog een andere manier om mitofagie te stimuleren is een hoog vet dieet van hoofdzakelijk hoogwaardige gezonde vetten met een matige hoeveelheid hoogwaardige eiwitten en minimale niet vezelkoolhydraten in de volgende verhouding:
- Vet 75% (Mono 45%, Verzadigd 45%, PUFA's Omega 6&3 10% , Omega 6:3 <2 )
- Eiwitten 10%
- Vezelkoolhydraten 10%
- Niet vezelkoolhydraten 5%

Het idee is om koolhydraten verminderen tot een niveau zodat uw lichaam geen andere keuze heeft dan om vet te verbranden. Onderzoek toont aan dat dit dieet kanker bestrijdt, het risico op diabetes verlaagt, sommige hersenaandoeningen bestrijdt, en beroertes bij de helft bij de kinderen met 50% kan verminderen.

Houd in gedachten dat het controleren van uw eiwitinname net zo belangrijk is als het beperken van niet-plantaardige koolhydraten. Als u meer eiwitten eet dan wat uw lichaam nodig heeft, verhindert u de activering van de "systemen" voor stamcellen en immuunsysteem regeneratie. Dit omvat de mTOR, PKA en IGF "systemen".

Goede timing van maaltijden kan schade door vrije radicalen verminderen

Er is overtuigend bewijs dat wanneer cellen worden voorzien van brandstof als brandstof niet nodig is, de cellen elektronen lekken die met zuurstof reageren en vrije radicalen produceren. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor schade aan uw cellen en DNA, en veroorzaken een verhoogde kans op ziekten en aandoeningen.

Sport en vasten vernieuwen uw cellen

De beste manier om schade door vrije radicalen te verminderen is niet om anti-oxidanten te gebruiken, maar om ervoor te zorgen dat u een schone "brandstof" verbrandt, zoals vet en geen koolhydraten. Echter, als uw calorie-inname groter dan nodig is, en vooral als u het consumeert op tijdstippen waarop u een lage energiebehoefte heeft, zoals wanneer u gaat slapen, verhoogt dit het aantal geproduceerde vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan weefsels, de veroudering versnellen en bijdragen aan chronische ziekten.

Studies hebben ook het verband tussen vrije radicalen en mitochondriale DNA-schade aangetoond. Dit kan dan vervolgens leiden tot nucleaire schade en uiteindelijk kanker.

Vasten is gezond. Een Franse onderzoek toonde overigens aan dat vasten de hoeveelheid vrije radicalen vermindert, de levensduur verhoogd en het sterftecijfer verlaagd. Echter, als u lijdt aan diabetes, hypoglykemie,  chronische bijnier stress en cortisol ontregeling, moet u speciale voorzorgsmaatregelen nemen en met uw arts of diëtist samenwerken om een gezonde balans tussen voeding en vasten te waarborgen. Dit geldt ook voor zwangere en zogende moeders.



Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache   

Sunday, April 17, 2016

Weinig zitten houdt u gezond

Sinds de industriële revolutie is de levensstijl van de mens drastisch veranderd. De mens is van de natuur vervreemd geraakt en kunstmatige methoden en producten zijn enorm toegenomen. Voorheen bracht de mens de meeste tijd buitenshuis door. Nu brengen de meesten van ons bijna al hun tijd binnen door. En als we binnen zijn, dit geldt ook voor het werk, zitten we meestal. Ook tijdens het vervoer (uitgezonderd lopen en fietsen) zitten we. Heel veel mensen brengen dus hun meeste tijd zittend door.

Zitten, kunstmatige lucht en geen frisse lucht. Werken is inderdaad ongezond

"De mens is echter niet ontworpen om zo veel te zitten", aldus dr. James Levine. Er zijn vele publicaties die aantonen dat te veel zitten schadelijk is, ongeacht of u gezond leeft of regelmatig traint. Zitten lijkt onschuldig maar te veel zitten veroorzaakt vele verschillende chronische ziekten en aandoeningen, zeker als u bedenkt dat veel mensen ook een slechte zithouding hebben.

Waarom zitten schadelijk is

Wanneer we een lange tijd zitten en dan opstaan worden op moleculair niveau de spier en cellulaire systemen die de bloedsuikerspiegel, triglyceriden en cholesterol bewerken, dankzij insuline, binnen 90 seconden geactiveerd.

Opstaan beinvloedt dus de cellulaire werking van uw spieren. Opstaan heeft ook een positieve effect op uw bloedsuiker waardoor de preventie van diabetes in werking treedt. Al deze moleculaire effecten worden veroorzaakt door het dragen van gewicht; de benen dragen het lichaam(sgewicht). Deze cellulaire mechanismen zijn ook verantwoordelijk voor het transporteren van brandstof naar de cellen. Door het staan wordt het lichaam dus voorbereid op inspanningen zodat de mens goed kan functioneren.

We zitten niet alleen te lang, maar ook nog eens onjuist

Het lichaam behoort actief en in beweging te zijn. Het is niet ontworpen om in een stoel te worden geperst waar al deze cellulaire mechanismen worden uitgeschakeld. Zitten is een onderbreking van deze "normale" gang van zaken om het lichaam rust te geven. Nu is echter zitten de norm en staan de onderbreking. Deze erg onnatuurlijk lichaamshouding is niet alleen slecht voor uw rug, polsen, armen, en stofwisseling, maar het schakelt ook de fundamentele brandstof systemen uit, die de bloedbaan met de spieren en de weefsels laat integreren.

Als gevolg hiervan is de bloedsuikerspiegel bij mensen die zitten onnodig hoog. De bloeddruk is onnodig hoog, de cholesterol is onnodig hoog en de giftige stoffen, de groeifactoren die mogelijk tot kanker leiden, vooral borstkanker, worden, bij mensen die te veel zitten, verhoogd. De oplossing? Opstaan!  En meer lopen. Elke dag minimaal 10.000 stappen. Opstaan en lopen is niet alleen goed voor uw lichaam maar het heeft ook mentale voordelen zoal meer creativiteit en een betere gemoedstoestand waardoor u ook productiever wordt.  Hieronder legt dr. Levine uit waarom de huidige werkplekken niet alleen ongezond maar ook nog eens contra productief zijn.



Onderzoek toont aan dat mensen in de landbouw ongeveer 3 uur per dag zitten. De gemiddelde kantoorwerker daarentegen zit ongeveer 13 uur per dag. Zitten is dus helaas de "norm" geworden. Mensen moeten dus minder zitten. Dr Levine adviseert elke uur minimaal 10 minuten, en liefst meer, te staan. Dus maximaal 50 minuten zitten.
Indien u meer hierover wilt weten kunt u het boek "Get Up!: Why Your Chair Is Killing You and What You Can Do About It." van dr, Levine lezen



Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache   

Sunday, April 10, 2016

Tips & trucks om minder en gezonder te eten

De relatie tussen uw voeding en humeur is in de afgelopen paar decennia een paar keer onderzocht.

Uw dieet kan een biochemisch effect op uw geestelijke gezondheid hebben, maar het omgekeerde is ook waar. Uw emotionele toestand kan invloed hebben op de voedingsmiddelen die u kiest, maar kan ook een belangrijke reden zijn waarom u naar voedsel hunkert.

Gemiddeld zijn er in een supermarkt duizenden producten. Keuzes maken kan, met zoveel aanbod, moeilijk zijn. Bij een overvloed aan keuze verlaat 5% van de shoppers dan ook de winkel, zonder iets te kopen.



Onderzoek heeft aangetoond dat een dieet met niet bewerkte levensmiddelen, met inbegrip van gefermenteerde voedingsmiddelen, die uw darmflora optimaliseren, voor een positieve stemming en een optimale geestelijke gezondheid zorgt.

Bijvoorbeeld, pure chocolade, bessen, koffie, bananen, omega-3 vetten, en kurkuma (curcumine) verbeteren uw stemming, terwijl suiker, tarwe (gluten), en bewerkte voedingsmiddelen voor een slechte stemming zorgen.

Maar de invloed werkt ook in de andere richting. Studies tonen aan dat uw emotionele toestand bepalend is voor de hoeveelheid voedsel die u eet en de type voedingsmiddelen die u kiest.

Dankbaarheid

Een aantal fascinerende testen door Cornell University's Food and Brand Lab (geleid door Dr. Wansink) onderzochten de effecten van negatieve en positieve stemming op voedingskeuzes.

Onderzoekers ontdekten dat de keuze voor gezond of "toegeeflijk" voedsel, afhankelijk is van de vraag of mensen in een goede of een slechte humeur zijn. Dankbare mensen eten 77% gezonder.

Individuen in positieve stemming denken vaak over de toekomstige voordelen en maken gezondere voedingskeuzes dan die in negatieve stemming, die zich meer richten op directe smaak en zintuiglijke ervaringen.

Troost voeding verbetert niet uw stemming

Het onderzoeksteam adviseert mensen in een slecht humeur om op iets anders dan het heden te focussen. Als u uw eetgedrag wilt veranderen, verander dan uw gedachten, denken aan iets waarvoor u dankbaar bent.

Troost voedsel biedt weinig troost

Onderzoekers aan de Universiteit van Minnesota hebben vastgesteld dat troost voedsel (bijv. soep en zoetigheden) weinig invloed heeft op de tijd dat men zich van een slechte stemming herstelt. Volgens onderzoekers eten mensen troost voedsel als een beloning en niet als een reactie op verdriet of stress.

Enkele tips


Wees u bewust van wat u doet. Veel menselijke gedragingen worden echter gedreven door onbewuste emoties, en eetpatronen zijn geen uitzondering. hieronder enkele tips:

Kleinere borden betekent kleinere porties

In het Westen consumeren we veel grotere porties dan we nodig hebben. Een simpele oplossing hiervoor zijn kleinere borden. Dit werkt dankzij optische illusie- voedsel porties lijken groter op een kleiner bord. Hierdoor serveert en eet u kleinere porties.

De grootte van de borden beïnvloedt de gegeten hoeveelheid met 25 procent! Interessant is dat dit ook geldt voor glaswerk en bestek. Wilt u uw inname van gezoete dranken of alcohol te verminderen, gebruik dan lange, dunne glazen in plaats van korte, brede glazen. Ook kleinere vorken en het snijden van uw voedsel in kleinere stukken lijkt consumptie te verminderen.

Als u toch grotere platen gebruikt, kies dan platen met een kleur die sterk contrasteren met uw eten, maar met een kleur vergelijkbaar met het tafelkleed. Dr. Wansink hanteert ook de  halve bord regel. "Vul de helft van uw bord met verse groenten en fruit." Uiteraard kunt u junk food en bewerkte voedsel beter vermijden. En drink ook veel water.

Eet langzaam en kauw grondig

Door langzaam te eten voorkomt u overconsumptie. Wanneer u te snel eet werkt het spijsverteringsproces niet optimaal. Kauw totdat elke hap vloeibaar wordt of zijn structuur verliest.

Één portie, 3 verschillende borden

Voorafgaande studies hebben aangetoond dat het langzaam eten en grondig kauwen leidt tot een verminderde consumptie, een betere opname van voedingsstoffen, een betere regulering van de eetlust, en hogere verzadiging. Daarnaast heeft grondig kauwen ook andere voordelen zoals het voorbereiden van het lichaam op de spijsvertering, meer speeksel en spijsverteringsenzymen die nodig zijn voor de eerste fase van de spijsvertering, een betere en soepelere "transport" van voedsel, minder tandplak en tandbederf en het voorkomen dat schadelijke bacteriën die gas, opgeblazen gevoel, constipatie, diarree, krampen en andere spijsverteringsproblemen veroorzaken de darmen binnenkomen.

Krachtige inspanning kan uw eetlust onderdrukken

Algemeen wordt verondersteld dat lichamelijke inspanning leidt tot meer eten. Recente onderzoeken tonen echter dat het omgekeerde waar is. Intensieve lichaamsbeweging in de ochtend, vermindert eetbuien zowel onmiddellijk als gedurende de dag en leidt tot vermindering van de eetlust en vermindert voedselinname zelfs, de volgende dag.

Oefenen met een lege maag in de morgen terwijl we aan het vasten zijn, heeft extra voordelen. Ontbijt kan juist uw honger vergroten. In de ochtend, ervaart u uw cortisol piek — Cortisol is een grote stress hormoon. Ontbijt leidt tot een grote en snelle insuline afstoot en een overeenkomstige snelle daling van de bloedsuikerspiegel, meer dan op andere momenten van de dag. Hierdoor voelt u zich hongeriger. Oefenen tijdens het vasten helpt het lichaam ook vet te verbranden voor brandstof, waardoor de gewichtstoename en insulineresistentie wordt voorkomen. Zodra u niet insuline resistent bent is ontbijten prima. Dat geldt echter voor volwassenen. Kinderen kunnen beter wel ontbijten.

Goed kauwen is essentieel

Verbeelding

Onderzoekers aan de Carnegie Mellon University hebben ontdekt dat u minder van een bepaald voedsel eet nadat u  visualiseert het te eten. Alleen het visualiseren van het voedsel is onvoldoende — u moet zich verbeelden het voedsel te eten. Dit ontkracht de stelling dat dat het denken over een bepaalde voedsel leidt tot meer verlangen en consumptie.



Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache   

Sunday, April 3, 2016

Is drinken met mate gezond?

Veel mensen geloven dat een glas wijn bij het eten hen zal helpen langer en gezonder te leven, maar uit onderzoeksanalyse blijkt dat het wetenschappelijk bewijs hiervoor op zijn best wankel te noemen is.

De bevindingen klinken misschien verrassend: Talloze eerdere onderzoeken (bijv  - 1 - , - 2 -  , - 3 -) concludeerden immers dat gematigd drinken een scala van voordelen heeft (o.a. een lager risico op hart-en vaatziekten gezondheid en langer leven). De nieuwe analyse onderzocht in totaal 87 studies. Het blijkt nu dat vele onderzoeken gebrekkig waren ontworpen, met als gevolg dat er onterecht vele voordelen werden gesuggereerd.

Alcohol ook schadelijk voor matige drinkers

Een belangrijke vraag is hoe studies het begrip "geheelonthouders" hebben gedefinieerd, aldus Tim Stockwell, Ph.D., de hoofdonderzoeker van de analyse en de directeur van de Universiteit van Victoria's Centrum voor Verslavingsonderzoek in British Columbia, Canada.
Meestal hebben studies matige drinkers (mensen die tot twee glazen per dag drinken) met de "huidige" onthouders vergeleken. Het probleem is dat dit onthoudersgroep mensen met een slechte gezondheid kan bevatten, die soms vanwege gezondheidsredenen gestopt zijn met alcohol. Zij kunnen dus minder gezond dan de gematigde drinkers zijn, maar dat betekent nog niet dat mensen door alcohol langer leven
   
"Een fundamentele vraag is, met wie deze gematigde drinkers worden vergeleken?" aldus Stockwell.
Toen zijn team de tekortkomingen van deze studies corrigeerde bleek dat matige drinkers niet langer leefden. Slechts 13 van de 87 studies hadden de onthouders, de vergelijkingsgroep, juist gedefinieerd - en deze onderzoeken toonden geen gezondheidsvoordelen voor het drinken met mate.
Overigens waren voor de correctie de incidentele drinkers - mensen die minder dan een drankje per week dronken - die het langst leefden. En het is onwaarschijnlijk dat een dergelijke infrequent drinken de reden van hun levensduur zou zijn. "Die mensen krijgen een biologisch onbelangrijke dosis alcohol", aldus Stockwell.

Alcohol veroorzaakt meer ziektes bij vrouwen

Bovendien hebben de studies een onwaarschijnlijk breed scala van gezondheidsvoordelen aan het gematigd drinken toegeschreven. Vergeleken met onthouders hadden gematigde drinkers bijvoorbeeld minder risico op doofheid en zelfs levercirrose. "Ofwel alcohol is een wondermiddel, of met mate drinken is echt een marker van iets anders.", aldus Stockwell. De studie bekeek niet of bepaalde vormen van alcohol, zoals rode wijn, aan een langere levensduur bijdragen. Maar als dat wel het geval was, zou volgens Stockwell, het onwaarschijnlijk zijn dat alcohol daarvan de oorzaak is.

Waarom denken mensen dat af en toe drinken goed is?
De opvatting dat alcohol goed voor ons is, heerst omdat we dat altijd te horen krijgen. Maar er zijn vele goede redenen om sceptisch te zijn. Als een verdovende, verslavend, giftige en kankerverwekkende middel is alcohol geen goede therapeutische middel. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn dus schadelijk. En dit geldt vooral voor vrouwen.

Zie verder:
- Zelfs een beetje alcohol tijdens zwangerschap brengt toekomstige generaties in gevaar
- Drinkende vrouwen hebben meer leveraandoeningen dan mannen
- Drinkende tienermeisjes krijgen vaker kanker
- Roken + drinken versnelt mentaal verval



Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache   

Sunday, March 27, 2016

Tijd om te eten

Mitochondriën - de kleine energiecentra in cellen die voedingsstoffen zoals suiker verbranden om energie te maken - worden door de biologische of circadiane klok van het lichaam gestuurd. Er is derhalve een optimale tijdstip om suiker het meest efficiënt te verbranden.

Niet alleen wat, maar ook wanneer u het eet is belangrijk . Dit is de belangrijkste conclusie van een studie door onderzoekers van het Weizmann Institute of Science in Rehovot, Israël, en het Max Planck Instituut voor Biochemie in Martinsried, Duitsland.

De onderzoekers zeggen dat hun bevindingen kunnen verklaren waarom mensen die niet in lijn met hun biologische klok, eten en slapen, meer kans hebben op overgewicht, obesitas en het ontwikkelen van chronische ziekten, zoals diabetes en het metabool syndroom.

Het tijdstip van het eten is ook belangrijk

Onderzoeksleider Dr. Gad Asher, hoofd van het lab in het Weizmann Institute, dat gespecialiseerd is in circadiane klokken en stofwisseling, zegt dat net als alle levende wezens, we elk een circadiane klok hebben die onze slaap, activiteiten, eten en metabolisme regelt. Hij legt uit: "In zekere zin is het als een dagelijkse kalender, het vertelt het lichaam wat het kan verwachten, zodat het zich op de toekomst kan voorbereiden en optimaal kan functioneren."

Dag en nacht zijn dus niet voor niets geschapen. Toeval bestaat niet. De dag is er om onder het daglicht onze activiteiten te verrichten en om te eten en te drinken. Terwijl de nacht er is om in het donker (uit) te rusten. Dr. Asher concludeert dan ook het volgende: "Als we ons meer bewust zouden kunnen zijn van de timing van onze cellulaire activiteiten, zouden we in staat zijn om op een gezondere wijze te profiteren van voedingsstoffen."




Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache   

Sunday, March 20, 2016

Honger maakt kooplustig

Geld besparen? Eet dan iets voordat u gaat shoppen. Volgens onderzoek van de Universiteit van Minnesota Carlson, School of Management, verhoogt honger onze verlangen om niet alleen voedsel, maar ook non-food items te verwerven

Dit kan te maken hebben met de marketing. Mensen krijgen steeds te horen dat ze dingen missen en dat ze meer en beter moeten kopen om gelukkig te zijn. Wanneer mensen hongerig zijn voelen de mensen een behoefte en denken ze dat ze wat missen. In plaats van alleen op zoek naar voedsel te gaan, krijgen ze ook de drang om ook andere dingen te kopen.

Hongerige mensen vinden alles goed

"Honger maakt ons denken over het zoeken, het verwerven en het consumeren van voedsel", zegt Alison Jing Xu, assistent-professor marketing aan de Carlson School. De acquisitie gerelateerde gedachten kunnen overslaan op non-food artikelen, hoewel ze niet in staat zijn om onze honger te stillen.

Hongerige mensen willen ook meer non-food artikelen

In een onderzoek, uitgevoerd door Xu en collega's, mochten de deelnemers ten minste vier uur voorafgaand aan het onderzoek niets eten. De deelnemers werden in 2 groepen verdeeld. Een groep kreeg eerst cake te eten zodat ze niet meer hongerig waren. De andere groep kreeg niets te eten. Daarna kregen de deelnemers in beide groepen de gelegenheid zoveel paper clips te vragen als ze wilden. Hongerige deelnemers kozen voor 70 procent meer producten dan hun verzadigde tegenhangers.

Dit toont aan dat door honger mensen in het algemeen meer dingen willen, of het nu voedsel is of niet.

Hongeriger shoppers besteden 64 procent meer

In een andere test werd de relatie tussen de werkelijke aankopen in een winkelcentrum en de honger van de shoppers onderzocht. De deelnemers winkelden eerst in een groot warenhuis. Daarna werden ze geinterviewd en werden hun aankopen geanalyseerd.  De tijd die de shoppers in de winkels doorbrachten werd als een controle gebruikt om fouten te elimineren. De onderzoekers constateerden dat hongerige shoppers gemiddeld 64 procent meer geld uitgaven dan degenen die minder honger hadden.

"Als je gaat shoppen met een lege maag geef je waarschijnlijk meer geld uit en koop je meer spullen dan je anders zou doen," zegt Xu. "Waarom zou je dus niet gaan eten voor het shoppen? Mocht je honger hebben en je toch aankoopbeslissingen moet maken, denk dan twee keer na voordat je iets koopt."

Bezint eer gij begint

Qua voedingswaarde verarmde bevolking tracht voldoening te vinden door consumptie

Niet alleen mensen die niets hebben gegeten zijn hongerig maar ook mensen die slecht eten. Voedsel zonder voedingswaarde kan een belangrijke reden zijn waarom mensen naar producten verlangen, nieuwe kleren, nieuwe auto's, etc. Ondervoeding in de cellen van het menselijk lichaam kan de kern van de consumptiemaatschappij zijn. Het is dus geen wonder dat (grote) bedrijven ons ondervoed en hongerig willen houden.



Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache