Sunday, February 26, 2023

Voedingsmiddelen voor een gezonde lever

De lever verwerkt vrijwel alles wat u eet, drinkt, inademt of op uw huid wrijft. Het heeft meer dan 500 verschillende vitale functies. De lever filtert schadelijke toxines, weert infecties af en reguleert hormonen etc.

Slechte levensstijl en eetgewoonten zijn slecht voor de lever. Enkele van de meest voorkomende leveraandoeningen zijn cirrose, hepatitis, leverkanker, leververvetting, alcoholische leverziekte en medicatie toxiciteit. Leveraandoeningen leiden tot vele gezondheidsproblemen zoals obesitas en hartziekten.

Junk food vs gezonde voeding

Hoewel het immuunsysteem ons lichaam beschermt tegen vele gevaren, is het de lever die het immuunsysteem beschermt tegen overbelasting. Een gezonde levensstijl met lichaamsbeweging, geen alcoholgebruik, minder blootstelling aan giftige stoffen en het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen bevorderen de lever. Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen die de lever ondersteunen:

1. Donkere bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en boerenkool zitten boordevol waardevolle antioxidanten, flavonoïden, vitamine C en carotenoïden die essentieel zijn voor het behoud van een gezonde lever. Deze groenten kunnen  metalen, pesticiden en chemicaliën die aanwezig zijn in het voedsel neutraliseren, en hiermee ook de lever beschermen.

2. Broccoli. Kruisbloemige groenten zoals broccoli en spruitjes verminderen de vetopname en verhogen de lipide productie. Deze groenten verhogen ook de productie van spijsverteringsenzymen.

3. Bieten en wortelen bevatten zeer veel plantaardige-flavonoïden en beta-caroteen. Deze stoffen zijn goed voor de lever.

4. Bosbessen bevatten de hoogste hoeveelheden flavonoïden en anthocyanen,  beide krachtige anti-inflammatoire verbindingen.

5. Citrusvruchten zoals citroenen en grapefruit bevatten veel vitamine C en anti-oxidanten. Grapefruit helpt de lever kankerverwekkende en giftige stoffen te elimineren, terwijl citroenen de spijsvertering ondersteunt.


6. Knoflook heeft antibacteriële, antioxidatieve, antivirale en anti-schimmel eigenschappen die belangrijk zijn voor de lever. Knoflook remt ontstekingen en activeert enzymen, die toxines elimineren. Knoflook zit ook vol met allicine en selenium, die de lever reinigen.

7. Ananas bevat anti-inflammatoire spijsverteringsenzymen die het voedselmetabolisme versnellen. De vrucht is rijk aan magnesium, vitamine C, vitamine B1 en kalium.

8. Kurkuma is rijk aan curcuminoïden. Curcuminoïden verlichten ontstekingen en geven de nieren, de lever en de gal productie een boost om de spijsvertering te verbeteren. Het bevordert ook de vet stofwisseling en is een natuurlijke lever detox.

9. Groene thee heeft antioxidatieve eigenschappen. Het voorkomt vet opstapeling in het lichaam. Groene thee bevat catechines, die de leverfuncties verbeteren.

10. Olijfolie. Koudgeperste biologische  oliën zoals olijfolie, hennep- en lijnzaadolie zijn, bij gebruik met mate, geweldig voor de lever. Dankzij de lipide basis kunnen ze schadelijke toxines in het lichaam absorberen en hiermee de lever ontlasten.


11. Appels zijn rijk aan pectine en bevatten chemische bestanddelen die nodig zijn om het lichaam te reinigen en gifstoffen uit het spijsverteringskanaal te verwijderen. Daardoor kan de lever makkelijker de resterende giftstoffen elimineren.

12. Avocado's stimuleren de productie van glutathion, een ​​essentiële antioxidant die de lever helpt potentieel schadelijke stoffen te filteren.

13. Walnoten bevatten veel glutathion en omega-3 vetzuren (nuttig voor het reinigingsproces).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.